Silent Hunter Hungarian Fan Club
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni!

djj 
2021/06/25 19:56
Silenthunter5 DVD-t. keresek(magyarosít
hatot) vagy gyüjtöi kiadást. Mert az enyém elveszet! Cim.djj@freemail.h
u

2021/06/21 17:01
Halihó Hát azért megpróbálom itt. Valaki esetleg tudna szolgáltatni sziluett vagy tervrajzokkal arról a közepes 2 kéményes utasszállító hajóról? Szeretném megcsinálni egy másik játékban, és minél pontosabb méreteket szeretnék

Topp 
2021/01/27 19:51
Jó,hogyél még az oldal!

Topp 
2021/01/27 19:49
Sziasztok és buék!

2020/12/21 06:53
Támogatás az aktuális még,azaz lehet?Merthogy tettem egy párszor és tenném most is..

2020/09/22 16:35
A Baltic nal ok volt minden

2020/09/22 16:34
Segítségeteket kérem az SH 5 hoz, oh2.5 van kevés móddal a Scapa Flow nal a harmadik nekifutasnal sem akar toltodni a fehér csík, amikor elsullyesztem a Royalt, sept 28 van és okt 15 ig a végső datumig meg van elég, túl hamar lenne? A Baltic Operationnal

Cikk hierarchia
Cikkek főoldala » Segédletek SH4-hez » SH4 Uboat missions
SH4 Uboat missions
/kép 0.1/
Szeretném megismertetni a t.klubtagokkal sz SH4 Uboat missionst, mert az SH sorozat mostohagyerekeként kezelik,pedig megvannak a maga pozitívumai, sőt mi több rejt olyan lehetőségeket is melyek sem az SH3,SH5-ben nincsenek.Nem garantált, hogy ez így történelmileg helyes, de kpt.Lüth itt érte el a legnagyobb sikereit. Az USA küldetésekről nem fogok írni csak a Monsun csoportra szorítkozom.
Először is szeretnék kitérni a kezelőfelületre,mely sok vita tárgyát képezte.Itt meg kell jegyeznem,hogy nem bonyolultabb mint az SH3, gyorsabb viszont nagyon gépi. Arcok helyett ikonokkal manipulálsz és ezért olyan hidegnek tűnik. A billentyűzet betűkiosztása is csak kis részletekben tér el az SH3-tól
Mint tudjuk a monsun csoport IXD2-es búvárnaszádokkal harcolt a Japán flotta oldalán,melyek fel voltak szerelve légzőcsővel és ével.A játékban viszont ezek a felszerelések hiányoznak.Snorkel mélységben nem tudsz haladni gépüzemmel csak akkumulátorokkal, viszont a Bachstelz hiányát bizonyos szinten pótolták. Az ellenség felderítése és bemérése tiszta éjszaka már lehetséges kb.9.95 km-nél 10 méterre lemerülve.A te döntésed,hogy mikor merülsz fel 10 méterre,mert vagy te méred be őket vagy fordítva. Másik lehetőség ,hogy lemerülve a szonáros jelentései alapján számolod ki a célpont irányát és sebességét.1944 júniusától már nagyon érezhető a szövetségesek technikai és légi fölénye /ez nem a játék hibája ez történelmi tény /. Kénytelen vagy 250 méteren belül megállapítani az irányt és sebességet harci egységek esetén,teherhajóknál még lehet használni 500 m-et.Harci egységeket 7-8 km konvojokat pedig 3-4 km-ről szoktam támadni.
A legnagyobb és döntő tényként kell megemlítenem,hogy nem egyedül harcolsz. A behajózásod pillanatától kezdve támogatást kapsz a Japán és Német alakulatoktól, hogy milyen mértékben az csak az elért eredményeidtől függ. A rádió üzenetek pontosak soha nem vetődsz árnyékra. Az utánpótlási lehetőségeid adottak a szövetséges kikötőkben vagy a nyílt vízen.Nem kell külön kérni csak oda kell menni az utánpótlás hajóhoz.1944-ben ez a lehetőség megszűnik és csak a kikötők maradnak.
kép 2
1;Oberleutant zur See /Tengerész-főhadnagy/ A rátermett tisztek első rendfokozata,szolgálati ágvezetői beosztásban levők viselték.
kép 3
Japán szárazföldi támaszpontoktól kérhetsz légi felderítést.Itt meg kell jegyeznem,hogy csak saját elérhető körzetükben,mely vonatkozik a további támogatási lehetőségekre is. Szeretném megemlíteni,hogy valakiből hogyan lehet Kapitan zur See,melyhez 9 kiválóan teljesített küldetés kell. Az idő rövidsége miatt nagyon kell igyekezni /1943-at írunk/. A gyárilag mellékelt rajzeszközök pontatlanok ezért ezeket lecseréltem nagyokra és pontosakra.Nagyjából még percek meghatározásához is jók. Természetesen ha irányt változtat a konvoj akkor ezek sem segítenek.A sebesség meghatározásához külön stoppert használok nem pedig a játékét /számítanak a századok is/. Torpedókból csak a mágneseseket használom,mert a kontakt torpedók teljesen megbízhatatlanok.Ezzel nem azt akarom állítani hogy a mágneses 100%-os. A hadjárat elejétől kezdve csak a nagy BrT hajókat szabad levadászni kivéve azokat az eseteket melyeket ágyúzással is meglehet oldani.A konvojban az apraja alatt szépen elsuhannak a mágneses torpedók,így a háború végéig gond nélkül ellehet érni 1000 000 tonnát. Volt olyan eset,hogy a mozgásképtelen csatahajóra /csak a kegyelemdöfést akartam neki megadni/ kilőtt 4 db kontakt torpedóból csak az utolsó intézte el az helyett, hogy mindjárt az első kivégezte volna és így megmarad 3 drb.
kép 4 + szöveg Az utolsó pillanat
A légi felderítés használata azért lényeges,mert nem kell szédelegned az óceánon, hogy célt találj.továbbá tudod követni a cél útvonalát még akkor is mikor nincs a te érzékelési körzetedben és a cél irányváltoztatásainál is lényeges. Továbbá mikor kitetted az ellátmányt ne szaladj haza,harcolj még egy kicsit és lőj ki minimum 60000 tonnát, ez minden esetben érvényes /6 db tanker plusz 1 csatahajó vagy 2 db anyahajó ez az én receptem/. Ne küldj üzenetet, hogy teljesítetted a feladatot, mert akkor új feladatot kapsz és az nem jó, marhaságokkal traktálnak hanem harcolj saját belátásod szerint, egyébként a parancs is sok esetben teljesen rád bízza a célválasztást, harcmodort Ön dönt alapon.
2;Kapitanleutant /Sorhajóhadnagy/ Századosi rendfokozat,általában a legalacsonyabb önálló parancsnoki rang.
kép 5
Ha jól teljesítettél akkor megkapod ezt a rangot és támogatást kérhetsz Német segédcirkálóktól. Ne tévesszen meg senkit,hogy Görög lobogó alatt hajóznak.Ekkor már Görögországot a Wermacht megszállta. Én konkrétan egyet el is süllyesztettem /nem figyeltem a naptárt/ de meg is lepődtem mikor a rádiós mondta,hogy szövetséges hajó volt. Utánanéztem és valóban sok segédcirkáló hajózott Görög lobogó alatt.
És itt kezdődik az SH4 lényege és változatossága és ezt nem tartalmazza egyik játék sem az SH sorozatból.Itt változik át a játék száraz tengeri csatából taktikaivá.
Miközben igyekszel teljesíteni a feladatot és becserkészted a célt van időd körülnézni a térképen,hozzáteszem,hogy a feladatok nem teljesíthetetlenek 7 max.10t-ról szólnak,kivéve kettőt de arról majd később.Ilyenkor tudod vagy unalmas idődben kihasználni a taktikei játék lehetőségét.megjegyzem rengeteg számolással,odafigyeléssel és geometriai ábrázolással jár, később Korvettkapitányként már egyszerűbb,mert besegítenek a Japán anyahajók is felderítés formájában.Nagyon lényeges a pontosság az egész játék folyamán. Miért is fontos? Mert ha az egységet melyet a megadott helyre küldtél és nem találja a célt akkor visszafordul és folytatja a járőrözést saját körzetén belül. Ez érvényes minden alád rendelt egységre nagyságától függetlenül./a cikk végén majd adok magyarázatot a hadihajó egységek felépítésére/. Tehát gyakorlatilag meg kell tervezned az ellen útvonalát, ki kell számolni a sebességét és akkor megadni a saját egységnek az érintkezési pontot.Természetesen ha irányt változtatnak akkor újra kell tervezned mindent.Egy csata előtt ez többször is előfordulhat. ITT MEG KELL jegyeznem, hogy a saját egység nem azon a helyen tartózkodik ahol a térképen ikonnal van jelölve, kivéve az utánpótlás hajókat, hanem a körzetén belül bárhol tartózkodhat, mert állandó járőrben vannak.
Most visszatérek a speciális feladatokra melyeket Kapitanleutant vagy Korvettkapitányként kaphattok./nem kizárt, hogy e rangok nélkül is megkapod ezeket a parancsokat/
Az első egy ellenséges kikötő megközelítése és lefényképezése. Itt csak darabszámról van szó /3-5/nem konkrét hajókról. A második pedig egy utánpótlási konvoj megtámadása, hozzá kell tennem ,hogy a feladatok hajófüggőek,pl. ha U181-el hajózol akkor egyik parancsot sem kapod meg.
A kikötőből kiérve biztos távolságból azért elsüllyesztek néhány hajót, mert felderítés után többnyire úgyis megjelenik a Japán légierő.
kép 6
Nehezebb az utánpótlás konvoj megtámadása. A parancsban megkapod a kiindulási és a célkikötőt. Tewhát útközben kell levadásznod a konvojt. Kétféleképp van jelölve a,nagy vörös csillaggal b,ez a rosszabbik eset nagy konvoj néven szerepel,tehát mindegyik ilyen nevű konvojt le kell ellenőrizned a cél érdekében. Viszont ha elsüllyeszted a nagy személyhajót akkor a küldetésed érvényes. Előfordulhat,hogy kettő van belőlük, de ez sem gond mert két-két jól irányzott torpedótól könnyen elbuggyannak. Nem úgy mint a nagy tanker, hogy mindjárt kettővel kell indítani és lehet, hogy még továbbiakra is szükség lesz.
kép 7 + szöveg Itt elég volt egy
kép 8 +szöveg Az utánpótlás konvoj célhajója
3;Korvettenkapitan /Korvettkapitány/ Őrnagynak megfelelő rang.Rombolók és kiemelt tengeralattjárók parancsnokai viselték.
kép 9
kép 10
kép 11
kép 12 + szöveg a kísérő romboló percei is megvannak számlálva
Ennél a rangfokozatnál már vezényelheted a német nehézcirkálókat és számodra a japán anyahajók felderítést végeznek.
4;Fregattenkapitan /Fregattkapitány/ Alezredesi rang. Kisebb csatahajók, cirkálók parancsnokai,illetve törzsek vezetői viselték ezt a rangot.
kép 13 + szöveg Japán hajóraj
Ennél a rangnál már vezényelheted a japán hajórajokat
5;Kapitan zur See /Sorhajókapitány/ Ezredesi rang, többnyire egy nagyobb csatahajó parancsnoki rangja.
kép 14
kép 15
Itt már a vezényleted alá helyeznek Japán hajóosztályokat is.A fentebb említett lehetőségeid is megmaradnak és így komoly erőket tudsz összpontosítani.
Summa summárum
Szépe kivan dolgozva ez a játék,mert a sok számolás, odafigyelés eredményeként jó hallani mikor a rádiós azt mondja, hogy Uram győztünk az ellenség menekül a harctérről. A Japán légierőt csak felderítésre tudod használni a harci cselekményeit nem tudod befolyásolni.Mint az alábbi képen, én már felvettem a támadó pozíciót,minden beállítást elvégeztem és vártam az ideális pillanatot és akkor lecsapott a japán légierő és én is támadtam kedvezőtlenebb pozícióból. Légi támadás esetén csak a hajók légvédelmi fegyverei és tornyai mozognak, felszíni csatában látod,hogy milyen irányba fordulnak a lövegtornyok. Kombinált ütközetben minden mozog, lő és célra tart ez így nagyon valósághű. Előfordul az is,hogy a Japán légierő konvojt támad és a füstölgő roncsok csak arra várnak,hogy a tenger fenekére küld őket /ajándék tonnák/ , viszont ha nem igyekszel akkor visszatérnek és befejezik az akciót.Különböző akciók során még azonosítatlan is megszoktak jelenni /valószínűleg Japán tengók/ még sosem láttam őket csak érzékeltem de aktívak. Periszkóp keresztül szép látvány megfigyelni a zuhanórepülésben tüzelő vadászokat, vagy külső kamarával teljesen közelre menni és figyelni a csata kimenetelét,mert ilyenkor már érdemlegesen nem nagyon tudsz beavatkozni.
kép 16 +szöveg Japán légitámadás USA Hajóosztály ellen
kép 17 + szöveg És most csaptam le én
De ez nem csak megnyert csatákról szól. Erre mondok egy példát /direkt nem győztes ütközetről/. Nagy ütközetekben mindig részt veszek olyképpen, hogy csata előtt meggyengítem az ellenfelet,tehát a legerősebb hajóját megsemmisítem /többnyire ennyire van időd/ és a saját egységeim akkor érjenek 30 km-es körzetbe,mert ha korábban érkeznek akkor az ellen elkezd manőverezni,tehát az ellen legerősebb egységének megsemmisítése után kezdődjön a felszíni csata. King Georg V még így is elvert minket mint jég a határt pedig túlerőben voltunk az Angol hajóosztállyal szemben, pedig az egyiket elsüllyesztettem az ütközet előtt. A győzelem nem mindig jön össze, de ez így van rendjén.
kép 18 + szöveg Ezen a képen is láthatod a légi felderítés ,geometria és pontos számítások eredményét.
Egy ilyen ütközet megtervezése akár 1000 km távolságnál is kezdődhet.Ha minden összejön akkor a saját egységeid jókor lesznek jó helyen és akkor már végzik a saját feladatukat.
kép 19
kép20
kép21
kép 22 + szöveg Tájkép vesztes ütközet után
Hadihajó alakulatok
1 hajó "önálló egység"
2 hajó " csoport"kötelesek egymást mindenben esetben segíteni és védeni
3-6 hajó önálló feladatot hajt végre " hajóraj"
3-6 hajó egy parancsnok vezénylete alatt "manővertest"
3-6 hajó magasabb kötelékben áll akkor "hajóosztály"
-Több hajóosztály összevonása "flotta"
továbbá a flotta kivan egészítve még partraszálló,kiszolgáló egységekkel, anyahajóval és tengerészgyalogsággal.
kép 1
Konvojok ellen kiküldeni az egységeket nem gond,mert a nagy tűzerő garantálja a sikert.Viszont 1944 júniusától segédcirkálót egyedül nem szabad konvoj ellen indítani,mert egy csónakot is négy romboló véd.Én még magam mellé szoktam rendelni legalább egy hadihajót,hogy védjenek a légierővel szemben és így nem kell állandóan lemerülni.Nagyon jól kilehet használni a cirkálókat torpedó támadás után is ,mert nem kell a rombolók miatt órákig lebzselni a víz alatt letakarítják a terepet.
A személyzetet is módodban áll kitüntetni és előléptetni.Az előléptetés csak altiszti rangban lehetséges.A kitüntetések és előléptetések javítják az U hajó harci készségét,hogy kit hogyan értékelsz az a Te feladatod.És,hogy miből mennyit oszthatsz szét az csak a TE teljesítményedtől függ.Személyzetet cserélni a kikötőben tudsz.Én nem szoktam általában leváltani őket kivéve ha betudok hajózni jobbat akkor viszont előléptetéssel vagy magasabb kitüntetéssel szoktam őket leszerelni,mert megérdemlik.Együtt voltunk!
Specialistákat /narancssárga ikon jelöli a speciális tudásukat/ soha nem hajózom be.A legmagasabb kitüntetések közül hármat /lovagkereszt,vaskereszt I,vaskereszt II/ mindig tartok a tarsolyomban a hősi halottak számára.Ez nincs befolyással a játékra de ez számomra elvi kérdés.
Többször felajánlják, hogy légy egy új kísérleti hajó parancsnoka. Na már most én ezt egyszer elfogadtam, de rögtön be is fejeztem a játékot ,mert egy Walter meghajtású hajó parancsnoka lettem /az U XXI type eredeti tervezete/ ez a hajó ebben a formában sosem készült el. Részleteket elolvashatod itt az oldalon a Walternál.
Egy dologra nem ismerem a választ a játékkal kapcsolatban, 95 százalékos amortizációval és 5 lovagkereszttel több hősi halottal a fedélzeten evickéltem haza az anyakikötő felé /ami volt és mozgott a környéken azt mindent magam mellé rendeltem,mert már lemerülni sem tudtam/ és akkor a kikötőben felajánlották,hogy legyek szárazföldi parancsnok, ezt nem fogadtam el és így nem tudom, hogy miként folytatódott volna a játék és a karrierem. Ha valaki a t.klubtagok közül ismeri a választ nyugodtan írja hozzá ehhez az ismertetőhöz vagy bármi mást ami szerinte hiányzik ebből a leírásból.
Jó szelet
ks
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [0 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Hirdetés
Felhasználók
Kretschmer 1 Hét
Karabiner 1 Hét
ErdiFerenc 3 Hete
Netter0999 3 Hete
karl schmied 4 Hete
sende 4 Hete
gonczi96 5 Hete
Atoka220 9 Hete
djj 12 Hete
K1llMask 13 Hete
Mutasson többet...

Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 716
Legújabb tag: Netter0999
Hirdetés
Támogatás
Támogasd Te is oldalunk működését.Támogatás:
4 000 HUF / 2017 ÉV
Eddig beérkezett:
0 HUF / 2017 ÉV

A támogatást az oldal tárhely és domain költségeire fordítjuk.
[ TÁMOGATÁS ]

Linkek